Met een oppervlakte van 5400 ha is het kustmeer van Salses-Leucate de op één na grootste lagune in de regio Occitanië.

                      L'étang coucher de soleil 2019

Verbonden met de Middellandse Zee door 3 kunstmatige verbindingskanalen (graus) met een gemiddelde diepte van 2 m, heeft het binnenmeer dus weinig of geen last van verschijnselen zoals dichtebbing of waterverstikking, waarmee andere étangs te kampen hebben.

Een beschermd natuurgebied : « Natura 2000 ».

De lagune en de wetlands, een gebied met een onschatbare biologische rijkdom dat gunstige omstandigheden biedt aan een groot aantal planten- en diersoorten (met name vogels), en dat als voedselgebied, tussenstop voor trekvogels en broedplaats fungeert. Door deze speciale geografische ligging tussen land en zee en de afwisseling van zoet- en zoutwatermilieus, bieden de « Natura 2000 »-zones van het lagunecomplex Salses-Leucate een mozaïek van natuurlijke biotopen.

Het natuurpad « Parc des Dosses »

Een contrastgebied tussen land en zee :  de zone « des Dosses » representeert een mozaïek van biotopen, een fauna en een flora die representatief zijn voor zowel wetlands als dorre milieus. En dat met een adembenemend uitzicht op de bergketen van de Corbières en het bergmassief van de Canigou !

Het departement van de Pyrénées-Orientales heeft een natuurpad uitgezet met interactieve informatieborden over de geschiedenis van de lagune, het landschap, de fauna en flora van de Dosse-site, en nog veel meer…Dit ludieke natuurpad van 2 km (ongeveer 45 minuten) is het hele jaar lang gratis toegankelijk voor iedereen en wordt in de zomer gebruikt voor spciale evenementen/schoolprojecten of ter ondersteuning van begeleide ontdekkings- en sensibiliseringswandelingen. Het terrein leent zich eveneens voor mountainbiken en vissen.

Het dennenbos, de groene long van Barcarès

Het dennenbos van het Lido, genesteld tussen het kustmeer en de Middellandse Zee, nodigt groot en klein, jong en oud uit om de longen volop te vullen met zuurstof. Een ideale gelegenheid om te sporten, maar toch ook een gebied dat bescherming vraagt.

Dit dennenbos, dat sinds 1980 eigendom is van het « Conservatoire du Littoral », is een beschermd natuurerfgoed vanwege zijn grote ecologische rijkdom. Het omvat 3 afzonderlijke landschappelijke entiteiten. Het is ongeveer 60 jaar geleden door de mens aangelegd en wordt voornamelijk gekenmerkt door kruipdennen en andre maritieme naaldbomen.

Het duingebied

Tegenover het dennenbos van het Lido kunt u deze specifieke maar zeer kwetsbare duinen, die in de loop der tijden door de wind zijn gevormd, ontdekken.Direkt aan de kust, op wat « de witte duinen » genoemd wordt, ontwikkelt zich namelijk een specifieke en zeer resistente vegetatie op deze regelmatig door zout water overspoelde zone.Zeer rijk maar ook zeer kwetsbaar, wordt dit gedeelte van de duinen beschermd door houten windschuttingen voor het behoud van het nationaal beschermde plantensoort “euphorbia peplis” en andere essentiële soorten van duingras zoals het Elymus farctus en de oyat (Ammophila arenaria) zodat het zand op onze sterk geërodeerde stranden niet verstuifd.

De bovenkant van de duinen, oftewel “de grijze duinen” zijn tevens van groot ecologisch belang. We vinden er karakteristieke plantensoorten zoals de Catalaanse anjer, de zeedruif, de Helichrysum stoechas en vele anderen. Een weinig bekend maar fascinerend universum dat vandaag de dag beschermd moet worden.

Afin d'améliorer votre expérience utilisateur et augmenter la qualité de notre service nous utilisons des cookies pour réaliser des statistiques, intégrer le partage des réseaux sociaux et vous proposer des offres adaptées. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l’utilisation de ces cookies. En savoir plus