« De Lydia : korte geschiedenis van een lang leven »

De Lydia, een zwarte stoomboot die indertijd « Moonta » heette, werd in 1930 in Kopenhagen gebouwd en zal een ongelovelijke levensbestemming kennen. Tot 1955 doet de « Moonta » dienst als cruiseschip in de Golf van Spencer in Australië. De boot wordt daarna opgekocht door een griekse rederij in Pireüs, wit geschilderd en omgedoopt in « LYDIA » en wordt, tot 1966, ingezet op de lijndienst tussen Marseille en Beiroet… Aan het eind van datzelfde jaar wordt ook de buitengewone bestemming van de Lydia bezegeld. Het schip wordt opgekocht door de Société d’Économie Mixte des Pyrénées-Orientales, de motoren worden uit de boot gehaald en het schip wordt als balast naar Barcarès gesleept en in het speciaal voor de gelegenheid gegraven havenbekken getrokken. En zo wordt, op 11 juni 1967, de Lydia het eerste « gebouw » van de nieuwe badplaats Port-Barcarès. Vandaag de dag is de gemeente van Barcarès eigenaar van dit buitengewone stoomschip, een levend en uniek symbool van de stoomboten uit de jaren dertig en de meest ambitieuse realisering van de missie Racine.

« De enige boot die goed geland is » Gaston Pams

De geschiedernis van de Lydia in het kort

Aan het eind van de jaren ‘60 lanceert de regering van Charles de Gaulle een groot toeristisch ontwikkelingsplan voor de kust van de Languedoc-Roussillon : de zogeheten « missie RACINE ». Dit ambitieuze plan omvat ook de tot dan toe bijna ongerepte kust van Barcarès en Leucate.


Port-Barcarès wordt ontworpen door de architect Georges CANDELIS voor de SEMETA (semi-openbare instantie belast met de ruimteonwikkeling van onze kust en bestuurd door de senoator Gaston Pams), Het is één van de badplaatsen die nog geboren moet worden.. Ludovic Pams, administrateur van de SEMETA en de neef van Gaston, uit dan het idee de toekomstige vakantiecomplexen van de toekomstige badplaats te koppelen aan het silhouet van een stoomboot. Het eerste « gebouw » »van de baplaats, dat zijn embleem zal worden. Dit volstrekt onredelijk project krijgt gestalte maar blijft te concretiseren. Wij zijn in juni 1967, aan het begin van het avontuur van de Lydia.

Een buitengewone geschiedenis

1931 : Het passagiers/vrachtschip wordt in 1930 gebouwd in Kopenhagen (Denemarken) in de scheepswerven van de rederij BURMEISTER en WAIN, en begint in juni 1931 te varen voor de australische ADELA

To improve your experience(experiment) as a user and increase the quality of our services we use cookies to realize statistics, integrate the sharing of the social networks and propose adapted offers to you. By continuing your browsing on this site, you accept the use of these cookies. Read more